Opslag van transfers |
Transfers kan men lang bewaren. Voor de langste houdbaarheid worden de vellen transfers bewaard bij een constante kamertemperatuur 18-23ºC en een luchtvochtigheid van ongeveer 60%.
Warmte maakt de afdeklak zachter en dit leidt ertoe dat de vellen transfers aan elkaar gaan plakken. Het is het slimste om de vellen in een verticale positie op te slaan.
N.B. Het omkrullen van het papier gebeurt wanneer de vellen transfers hebben blootgestaan aan een verandering van de vochtigheid en of temperatuur van de omgeving.
Zeefdrukkerij Wickerhoff is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen van watertransfers, voornamelijk decoraties voor op aardewerk, porselein en glas. De kernactiviteit is het produceren van op maat gemaakte afbeeldingen en logoâs. Belangrijke afnemers zijn aardewerkfabrieken, architecten en kunstenaars.
Bestelling van enkele stuks is door onze flexibele werkwijze geen probleem. Hierdoor kan meestal ook een korte levertijd gerealiseerd worden. De in de volgende pagina’s verstrekte informatie is het resultaat van vele jaren praktische ervaring en eigen onderzoek. Wij stellen dit naar beste kennis en weten ter beschikking.Tevens zijn wij bereid om eventuele gebruiks- en productieproblemen samen met u op te lossen. Bij vragen zijn wij gaarne bereid u in een persoonlijk gesprek nader te informeren.
Een transfer of decalcomanie is een gezeefdrukte afbeelding op geprepareerd papier met als doel deze over te brengen op een voorwerp. In het geval van een keramische transfer bestaat de verf uit fritten (poederglas) en flux (materiaal om het smeltproces te bevorderen zoals lood, kalk of borax) gemixt met gemalen metaaloxide pigmenten voor de kleur. Deze verf wordt gemengd met een olie (medium) en zo geschikt gemaakt om te zeefdrukken.
De watertransfer is bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van meerkleurige decoraties op producten die niet vlak zijn. Dit soort transfers wordt ondermeer toegepast bij: aardewerk, glas, tegels, porselein etc., kaarsen, souvenirindustrie (met name klompen), modelbouw. Voordelen van de transfer zijn: Bijzonder geschikt voor meerkleurendruk en fullcolor afbeeldingen; Altijd het gewenste aantal producten decoreren of beletteren; Wijzigingvan de decoratie/belettering is relatief simpel.
Wat is een transfer?
Een transfer of decalcomanie is een gezeefdrukte afbeelding op geprepareerd papier met als doel deze over te brengen op een voorwerp.
In het geval van een keramische transfer bestaat de verf uit fritten (poederglas) en flux (materiaal om het smeltproces te bevorderen zoals lood, kalk of borax) gemixt met gemalen metaaloxide pigmenten voor de kleur. Deze verf wordt gemengd met een olie (medium) en zo geschikt gemaakt om te zeefdrukken. Is de afbeelding gedrukt dan wordt deze bedekt met een laklaag (cover coat). Bij een ‘heat release’ transfer is het papier bedekt met een laagje was. Deze manier van transfereren vergt een speciale machine en wordt niet verder behandeld.
In het geval van een watertransfer of afschuiftransfer wordt de afbeelding gedrukt op een licht poreus papier dat bedekt is met een in water oplosbare gomlaag (dextrine).
Door de transfer te bevochtigen lost de gomlaag op en kan de transfer van het papier op vrijwel elke gladde, gesloten ondergrond worden afgeschoven, zoals bijvoorbeeld aardewerk of glas. Zo kan de watertransfer (zolang deze vochtig is) exact worden gepositioneerd op het item dat gedecoreerd wordt.
Wanneer de voorwerpen waarop de transfers zijn aangebracht in de oven worden verhit, zal de organische afdeklak en medium wegbranden, de fritten zullen de pigmenten inkapselen en de afbeelding zal versmelten met het substraat. De hoge temperaturen en het gebruik van metaaloxides (de verfstoffen) limiteren helaas het kleurenpalet.
Toepassing van watertransfers
De watertransfer is bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van meerkleurige decoraties op producten die niet vlak zijn. Dit soort transfers wordt ondermeer toegepast bij:
aardewerk, glas, tegels, porselein etc.
kaarsen
souvenirindustrie (met name klompen)
modelbouw
Waar bijvoorbeeld bierglazen van een merk of logo moeten worden voorzien, kan een glasdrukker kiezen tussen het rechtstreeks bedrukken van het glas (ronddruk) of gebruik maken van transfers. Bij de transfermethode loopt hij minder risico van glasbreuk en transfers laten zich met vellen tegelijk, dus veel sneller drukken. Een groot voordeel van transfermethode is dat bij verwachte herhalingsorders dubbele aantallen kunnen worden gedrukt. Die kunnen pas bij werkelijke doorgaan van de order worden overgezet en ingebrand. Voordelen van de transfer zijn:
Bijzonder geschikt voor meerkleurendruk en fullcolor afbeeldingen
Altijd het gewenste aantal producten decoreren of beletteren.
Wijziging van de decoratie/belettering is relatief simpel.
Transfers aanbrengen
Schoon werken is zeer belangrijk bij het aanbrengen van transfers. De producten die worden gedecoreerd moeten vetvrij, stofvrij en op kamertemperatuur of iets warmer zijn. Elke vervuiling onder de transfer kan leiden tot defecten in de decoratie. Recentelijk gestookt aardewerk is niet schoon.
Op voorwerpen met veel rondingen is een transfer makkelijker aan te brengen als het voorwerp eerst is verwarmd tot circa 30°C-38°C. De transfer is dan elastischer en kreukels zijn makkelijker glad te strijken.
De vellen transfers, bij voorkeur individueel, met schoon, handwarm water doordrenken (circa 18-25ºC) gedurende 30 seconden of totdat het papier begint terug te krullen.
Om de watertemperatuur constant te houden kan een simpele aquariumverwarming een kleine, doch waardevolle, investering zijn. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water, dit is vrij van mineralen en onzuiverheden gevonden in leidingwater. Gedestilleerd water is vooral belangrijk bij transfers van edelmetalen ter voorkoming van vlekken in de kleur.
De natte vellen transfers kunnen dan uit het water genomen worden en plat op elkaar gestapeld tot het moment waarop ze worden aangebracht. Laat de vellen niet te lang in het water liggen anders zullen de transfers eraf weken en wordt het aanbrengen een stuk moeilijker. Overmatig natmaken kan ook de adhesieve achterkant van de transfer aantasten. Transfers bezitten namelijk een kleine hoeveelheid lijm wat helpt om zich te hechten aan het oppervlak waar ze op bevestigd worden. (Het zeepachtige vlies wat je voelt op een natgemaakt transferpapier is de lijm).
Het inweekwater dient regelmatig verschoont te worden om de hoeveelheid onzuiverheden te verminderen alsmede het in het water opgeloste gum dat zich daarin ophoopt. Dit kan de oorzaak zijn van “ghosting of hazing“ rondom de ingebrande transfer.
Schuif de transfer ongeveer op de uiteindelijke positie op het te decoreren object (trek het papier eronder uit). Altijd schuiven, niet de transfer van het papier ‘afplukken’.
Als de transfer op de juiste plaats zit moet elk spoortje water en/of lucht tussen de transfer en het object worden verwijderd om “blowouts” tijdens het brandproces te voorkomen. Dit gaat het best met een ‘rubber squeegee’ of 'lomer', een soepel stukje rubber speciaal voor dit doel. Werk methodisch van het midden naar de rand. Nu zal de transfer niet meer verschuiven. Veeg daarna voorzichtig de transfer af met een licht vochtige pluisvrije doek om overtollige reststoffen (gom) te verwijderen.
Het beste is om de gedecoreerde producten te laten drogen zodat alle nog aanwezige vochtigheid verdampt. Nog beter is om de producten na beplakking warm te houden. Een koude transfer kan namelijk verstijven terwijl er vocht en lucht wordt ingesloten.
Transfers inbraden
Pas wanneer de transfer en het substraat goed droog zijn kan deze worden gebrand. De inbrandtemperatuur kan erg verschillend zijn en hangt af van het substraat wat gedecoreerd wordt.
Glas
Glastransfers worden gewoonlijk gebrand bij een temperatuur tussen 570ºC en 620ºC. De complete brandcyclus kan 2 uur of korter zijn.
Opglazuur / Laagbrand
Een laagbranddecoratie zakt niet in de glazuur maar de verfstof versmelt zich erbovenop (vandaar dat men ook wel eens de term opglazuur gebruikt). Doorgaans wordt gebrand bij een temperatuur tussen 720ºC and 850ºC. Sommige snelbrandcyclussen vragen echter een hogere temperatuur.
Inglaze/ Underglaze/ Hoogbrand
Inglaze / underglaze decoraties worden normaliter boven de 1000ºC ingebrand. Hoewel onderglazuurdecoraties, om reden van de hechting van de verf op het biscuit, vaak bij een lagere temperatuur wordt gebrand voordat het product een glazuurlaag krijgt.
Transfers zijn veelal speciaal gemaakt voor het substraat wat gedecoreerd moet worden. Een glastransfer versmelt bij een relatief lage temperatuur.
Als deze transfer op een harde glazuur wordt geplakt (bijv. op een porseleinen mok) heeft deze niet dezelfde resistentie als een transfer speciaal voor dit doel gemaakt. Een groot verschil in de uitzettingscoëfficient (WAK-waarde) van de verfstof en de ondergrond kan ook een oorzaak zijn van inbrandfouten.
Glastransfers worden nog al eens gebruikt op keramiek en op dezelfde temperatuur gebrand als men met glas zou doen. Dit is om verschillende redenen niet altijd mogelijk maar is zeer handig wanneer exact hetzelfde motief in dezelfde kleur op zowel glas als op keramiek wordt gebruikt. Bedenk dat niet al het glas hetzelfde is. Er zijn zelfs veel verschillende soorten glas, zoals loodkristal, borosilicaat (hard glas) en persglas (kalkglas, pyrex). Evenzo zijn er ook verschillende soorten keramiek, bijvoorbeeld steengoed en porselein.
De inbrandtemperatuur voor glastransfers ligt grofweg tussen 570°- 620° Celsius. De feitelijke temperatuur hangt af van een groot aantal variabelen; d e tijd dat de piektemperatuur wordt vastgehouden, de dikte en samenstelling van het glas en de chemische samenstelling van de transfer zijn enkele van deze variabelen.
Kleurmogelijkheden
De hoge temperaturen en daardoor het gebruik van anorganische verfstoffen limiteren het kleurenpallet sterk. Kleuren hebben vaak een geringere kleurintensiteit en vallen op porselein “lichter” uit dan op keramiek artikelen. Kleuren worden altijd bij benadering gemaakt. Wij drukken PMS-kleuren, echter uitsluitend "coated versies (geen "uncoated" dus!)
Toch zijn er een hoop kleuren mogelijk, goud en zilver inbegrepen. Wij zijn graag bereid u te informeren.
Ventilatie
Ventilatie is zeer belangrijk voor een goed resultaat met de transferbrand, vooral voor een goede kleurontwikkeling !
Onder optimale omstandigheden zal de brandcyclus tot 400ºC langzaam zijn en goed geventileerd. Tussen het opstarten van de oven en het bereiken van de 400°C zal het organische verfmedium en afdeklak wegbranden en de anorganische kleurpigmenten achterlaten. Deze zullen later versmelten met de glazuur. Zie Een verklaring van gebeurtenissen gedurende een transferbrandcyclus
Tot aan deze temperatuur kan de ovendeur een paar centimeter open blijven evenals eventueel aanwezige kijkgaten. Zo wordt het organische materiaal eruit geventileerd en kan frisse lucht circuleren in de oven. Als de temperatuur 400ºC heeft bereikt kunnen deur en kijkgaten worden gesloten, niettemin kunnen kleine openingen in kleine krappe ovens gedurende de hele cyclus geopend blijven.
N.B.: Transfers bevatten een grote hoeveelheid organisch materiaal en dit zorgt bij verbranding voor sterk ruikende dampen.
Bepalen van de inbrandtemperatuur
Omdat de kleuren van de decoratie zo makkelijk zijn te beïnvloeden door de glazuur en de hoeveelheid hitte die ze krijgen raden we aan eerst een aantal testen uit te voeren om de ideale brandtemperatuur te vinden.
Begin met het branden van enkele stuks. Om goed materiaal te behouden is het aan te raden om hiervoor b-keus te gebruiken. Als de resultaten positief zijn kan een tweede test worden gedaan met een dozijn eerste kwaliteit product.
Mochten zich problemen voordoen bij deze testen neem dan onmiddellijk contact met ons op. Om de juiste oorzaak van het probleem te achterhalen is het noodzakelijk dat u ons een voorbeeld toestuurt met het probleem daarop zichtbaar .
Wij achten ons niet aansprakelijk voor verlies van goed materiaal daar behoorlijk testen materiaalverlies voorkomt.
Tempo van verhitting
Circa 5° Celsius per minuut is het veiligst en dit tempo kan kleine fouten bij de applicatie van de transfers compenseren.Een hoger tempo van branden is mogelijk wanneer de verflaag van de transfer dun is en de applicatie perfect.
Een goed gebrand decor heeft een goede kleuropdracht en glans en is vrij van onvolkomenheden.
Transfers die te laag of te hoog zijn ingebrand kunnen het volgende probleem vertonen:
vervaagde kleuren (te hoog)
kleurverandering (te laag of te hoog)
decor is ‘afkrabbaar’ (te laag)
decor ziet er dof uit (te laag)
Witte- of open plekken of afgesprongen delen van het decor hebben meestal te maken met de applicatie, niet het branden.
Een aantal veel voorkomende problemen en oplossingen vindt u hier.
Metaalemissie en resistentie
Bepaalde kleuren bij keramische verfstoffen zijn lood- of cadmiumhoudend. Dit kan van belang zijn bij de export van servies naar de Verenigde Staten.
Er is een kleurenpallet bestaande uit loodvrije verfstoffen. Dit is echter nog beperkter en er zijn geen felle kleuren mogelijk
Keramische verfstoffen zijn resistent volgens de DIN 51031/32 als de loodafgifte geringer is dan 0.8 mg PB/dm² en de cadmiumafgifte geringer is dan 0,07 mg Cd/dm². De verfstoffen voor glas beantwoorden in het algemeen niet aan de hoge eisen van de DIN 51031/32.
Dit mag de verwerker van de producten niet weerhouden van het testen van gebrande decoren, daar de afgifte van schadelijke stoffen in grote mate afhankelijk is van de glazuur, inbrandomstandigheden en de verflaagdikte. Als bijvoorbeeld laagbranddecoren niet behoorlijk worden gebrand kan een onacceptabel hoge metaalemissie het gevolg zijn. Wij kunnen hiervoor niet aansprakelijk gesteld worden. Wanneer de transfers worden gebruikt op aardewerk en/of porselein dat in aanraking komt met voedingsmiddelen adviseren wij u om de producten te laten testen bij TNO.
Opslag van transfers
Transfers kan men lang bewaren. Voor de langste houdbaarheid worden de vellen transfers bewaard bij een constante kamertemperatuur 18-23ºC en een luchtvochtigheid van ongeveer 60%.
Warmte maakt de afdeklak zachter en dit leidt ertoe dat de vellen transfers aan elkaar gaan plakken. Het is het slimste om de vellen in een verticale positie op te slaan.
N.B. Het omkrullen van het papier gebeurt wanneer de vellen transfers hebben blootgestaan aan een verandering van de vochtigheid en of temperatuur van de omgeving.
Uw ontwerp aanleveren
Als u de films niet zelf maakt is het altijd verstandig in zee te gaan met een reprobedrijf met een bewezen ervaring in het maken van litho's voor zeefdruk.
Algemene specificaties voor films
Wij drukken, bij een redelijk aantal, op vellen van 40 x 60 cm.
De drukspiegel, het bedrukbare deel van het papier is 35 x 56cm.
Binnen dit formaat moet de gewenste afbeelding per kleur zoveel mogelijk keer gerepeteerd zijn.
Bij meerkleurendruk zijn paskruisen binnen de drukspiegel (35 x 56 cm) noodzakelijk.
De marge van de afbeeldingen onderling is minimaal 1,5 cm.
De films dienen leesbaar positief, schaal 1:1 en met een goede zwarting te zijn.
Zoals gezegd kleur gescheiden met de PMS kleuren vermeld op elke film.
Kleuren kunnen alleen in het Pantone (PMS) kleursysteem worden opgegeven (alleen coated)
Naast de films voor de diverse kleuren vragen wij om een extra film voor de afdeklaag. Dit is een zwart vlak over de totale afbeelding, een zwartfilm dat het decor aan alle zijden 0,5 cm. overlapt.
Specificaties voor films met motieven zonder raster (lijnwerk)
Lijndikte
Voor keramische transfers op een witte ondergrond 0,75 pt. (0,3 mm).
Voor keramische transfers op een donkere ondergrond 1 pt.
Voor glastransfers 1 pt.
De lettergrootte bij positieve opdruk moet minimaal 8 pt. (2.80 mm) zijn.
De lettergrootte bij negatieve opdruk moet minimaal 10 pt. (3.50 mm) zijn.
Let op: Bij een klein korps fijne schreefletters lopen de schreven meestal dunner uit en kunnen dan onderbrekingen gaan vertonen. Teneinde fijnere lijnen dan 0.2 mm 'open' te houden in het gaas, is regelmatig reinigen van de drukvorm noodzakelijk. Kosten daarvoor zullen u extra in rekening worden gebracht.
Trapping en overvul
Bij combinatie van afbeeldingen en/of lijnen of tekst wordt film-trapping aangeraden.
De kleuren die elkaar raken dus voorzien van overvul, d.w.z. de kleuren iets laten overlappen (min.0,1 mm). Dit voorkomt dat als het papier tijdens of tussen de drukgangen door iets krimpt of uitzet, er geen waarneembare tussenruimten ontstaan.
Meestal is dit al standaard ingesteld.
Bij sluitwerk royale max. overlappingen onder de meest dekkende kleur aanbrengen. Bij hele donkere, dekkende contouren de halve contourdikte overlapping geven. Overleg bij twijfel.
Hieronder is een voorbeeld van ‘trapping’, overvul om de letters.
Specificaties films met motieven met een raster
halftoon en fullcolour
Halftoonmotieven
Een halftoonafbeelding is een afbeelding welke een kleurverloop bevat. Bijvoorbeeld van licht naar donker of andersom. In druk worden deze gereproduceerd met behulp van een rasteropname.
Specificaties rasterfilms
Rasterlineatuur
We bevelen ca. 50 lijnen/cm aan.
Rasterpunt
Ellipsvormig, ovaal, niet vierkant.
De rasterfilms mogen niet worden vervaardigd met een standaard PostScript rasterpunt (schaakbord).
Rastertoonwaarde:
10 tot 90% ofwel minimale rastergrootte 10%,
maximale rastergrootte 90%.
(De afdruk-karakteristiek begint bij 10% zwarting en eindigt bij 90 %; d.w.z. alles onder de 10% zwarting wordt niet afgedrukt, alles boven de 90% wordt afgedrukt als 100%. Films met een rasterfrequentie behoren geen gebieden te hebben met zwarting van 100 % (behalve voor tekst)). De rastertoonwaarde van alle kleuren tezamen mag maximaal 240% zijn.
Rasterhoek
Voor één kleur: 22,5°.
Bij meerdere kleuren altijd min. 15° gedraaid ten opzichte van elkaar.
Let op: controleer of de films ten opzichte van elkaar geen moiré geven!
Dit is een storend patroon in het beeld dat ontstaat als de rasterpunten van de verschillende drukgangen iets ten opzichte van elkaar verschuiven.
Het drukken van een verloop van een kleur naar een andere kleur is moeilijk te realiseren. Wilt u toch de gok wagen, gebruik dan een rasterliniatuur van max. 24 lijnen/cm en een rastertoonwaarde van 15 tot 60%.
Bij fullcolour decoraties is de prijs op aanvraag. Dit is omdat keramische druk niet te vergelijken is met de conventionele drukmethoden. Ook vallen de kleuren in het algemeen anders uit.
Naast de gebruikelijke fullcolour processkleuren kunnen eventueel extra steunkleuren noodzakelijk zijn om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te kunnen komen.
Voor een fullcolourdruk adviseren we altijd een proefdruk vooraf ter goedkeuring aan uw klant voor te leggen.
Om vergissingen uit te sluiten een goed kleurenvoorbeeld bijvoegen voor een correcte offerte van onze zijde.
Voorwaarden voor halftoonfilms zijn ook van toepassing op fullcolour films.
Er zijn nog een paar extra voorwaarden:
Rasterstand
Kleur |
Rasterstand |
* cyaan |
75° |
* geel |
15° |
* magenta |
15° |
* zwart |
45° |
Als u digitale bestanden aanlevert
Voor een optimale verwerking van Uw DTP bestanden is het noodzakelijk dat wij over de juiste gegevens beschikken. Wilt u daarom rekening houden met de volgende elementen;
Alleen PC format, geen Macintosh
Programma’s We accepteren bestanden van de volgende programma’s: CorelDraw, Photoshop en Illustrator.
Het is van belang dat de bestanden met tekst en/of logo gevectoriseerd zijn omdat bitmap afbeeldingen niet verder te bewerken zijn. Coreldraw bestand met tekst naar krommen omgezet, Adobe Illustrator bestand met de tekst omgezet naar lettercontouren.
De gebruikte fonts (de complete fontkoffer) meeleveren, ook fonts die in EPS bestanden gebruikt worden (bijv. in logo's).
Documenten opmaken op eindformaat.
Gekleurde afbeeldingen aanleveren in C,M,Y,K, (géén RGB).
Wilt u bedrukking in uw eigen huisstijlkleur, voeg dan tevens een PMS-kleurnummer of kleurvoorbeeld bij.
Indien een percentage van een bepaalde PMS gedrukt moet worden, dit als een volle tint beschouwen en hiervoor een nieuw PMS nummer opgeven.
Bestanden per e-mail naar: info@wickerhoff.com
Een (kleur)voorbeeld laten maken
Hierop zijn volledige filmkosten van toepassing.
Kosten hiervoor hangen af van de hoeveelheid werkzaamheden dat verricht moet worden om het motief drukklaar te maken.